Kaarlo Stauffer: In the Wake of Poseidon


11.2.2017

Olen rakastunut Kaarlo Staufferin maalauksiin. Matkustin niiden perässä vanhaan pääkaupunkiimme, vaikka Helsinkiin muutettuani olenkin vältellyt täältä poislähtöä. Onhan täällä nyt kaikkea kokoajan, mutta ei Staufferin taidetta juuri nyt.


Kaarlo Staufferin työt hengittävät. Ikäänkuin voisin keskustella maalausten henkilöiden kanssa. He tulevat kanssani samaan tilaan, jotenkin myös samalle aaltopituudelle. He tuntuvat ystäviltäni. Tunsin sellaista onnea, kuin hyvien, syvällisten keskustelujen jälkeen tuntee kun on tullut ymmärretyksi. Tai sellaista hyvää oloa, joka tulee kun ei tarvitse edes puhua, kun toinen ymmärtää pelkästä katseesta. Joka tapauksessa olin tavattoman ihastunut näihin hahmoihin. He tuntuivat ymmärtävän. Hymyilin koko ajan, unohdin ajan ja paikan.

En tunne maalausten henkilöitä. Haluaisin tuntea. Haluaisin olla yksi heistä.

Stauffer maalaa tavalla, joka on uskomattoman freesi. Tai no, öljyväreillä kankaalle. Raikkaasti. Käyttäen käsittääkseni jopa tuubimustaa*. Hemmetin siistiä, ihailtavaa. Teoksissa ollaan läsnä arkihetkissä. Turhauttaa edes mainita sana nuorisokulttuuri mutta sitähän varmasti kokenut kriitikko sanoisi. Kaarlo vaikuttaa yhden pikaisen tapaamisen perusteella samanlaiselta kuin teoksensa. Maalauksissa on rentoutta ja helppoutta, kuitenkaan unohtamatta filosofisen pohdiskelevaa herkkyyttä. Kuten näyttelytekstin kirjoittanut Petri Poutiainen toteaa "Staufferin teoksiin verhoutuu mysteerejä ja psykologiaa. Ne eivät kuitenkaan lausu selkeitä statementteja, mikä on yksi syy niiden kauneuteen. Ne eivät ohjaa kohti tiettyä tulkintaa, mieluummin ne näyttävät jotain minkä äärellä on kiehtovaa olla. -- Vaikuttavimmissa hetkissä läsnä on jokin suuri lausumaton, ja juuri se on kuvattu näissä asetelmissa, näissä syvissä väreissä."

Kaarlo Stauffer: In the Wake of Poseidon, öljyvärit kankaalle, 2017

Kyseessä on Staufferin neljäs yksityisnäyttely (CV), nk. sisarnäyttely TM-galleriassa syksyllä olleelle. In the Light of the Miracle -näyttelyssä ihailin erityisesti maalausta Pieni vaaleanpunainen pilvi. Rakkaus tämän maalarin teoksiin syttyi silloin ensisilmäyksellä, kuplivana ja kokonaisvaltaisena.

Erityisen kaunista ja huomionarvoista tässä näyttelyssä on runsas ja laaja värinkäyttö, kankaan näkyville jättäminen samanaikaisesti peittävien mustien kanssa. Ripustus on avara ja raikas, katsomiselle on hyvin tilaa. Näyttely muodostaa sopusointuisen kokonaisuuden.Kaarlo Stauffer: In the Wake of Poseidon
Titanik-galleriassa 26.2.2017 saakka. Itäinen Rantakatu 8, Turku. ti-pe 12-18, la-su 12-16

Titanik | Kaarlo Stauffer | Näyttelyn FB-event

*tuubimusta: yleisesti taideopetuksessa vihattu väri, suoraan purkista maalaukseen isketty musta. Tuubimustia on monia erilaisia, mutta joka ikisessä taidekoulutuksessa painostetaan sekoittamaan musta itse punaisen, sinisen ja keltaisen kautta. Tuubimustien ikävänä vaikutuksena on kuvapinnan lätistäminen, elottomuus, hengittämättömyys, jne.

Kuvat: Anni Tuomi
CARGO COLLECTIVE, INC. LOS ANGELES, CALIF. 90039—3414