Armi Teva ja Emma Luukkala: Päähänpinttymä


29.5.2017

"Me ei olla julistamassa mitään, tää on enemmän ihmisyyttä." - Emma Luukkala

Viime kesänä pitkäaikaiset ystävät, kuvataiteilijat Armi Teva ja Emma Luukkala päättivät pitää yhdessä näyttelyn helsinkiläisessä Myymälä2 -galleriassa vuoden päästä. Tuloksena avautui Päähänpinttymä-nimeä kantava, 26.5. avautunut kissatarrojen ja pastellisävyjen värittämään erikoinen maailma, jonka kantavimpana voimana - ystävyyden lisäksi - on kaikissa teoksissa kulkeva poukkoileva, osittain maaninenkin viivankäyttö.

Myymälä2 sijaitsee Uudenmaankadulla maan alla. Galleriatila on jaettu kahteen huoneeseen, joihin tulee vain hieman luonnonvaloa. Tämän lisäksi tilasta löytyy kolmas huone, joka toimii kahvilana ja kauppana, jossa myydään taiteilijoiden erilaisia julkaisuja. Päähänpinttymän avajaisiltana suhteellisen kompakti tila on pakkautunut täyteen, ja olen tyytyväinen saapuessani kerrankin ajoissa paikalle, jotta ehdin kuvaamaan teoksia rauhassa, ennen kuin se kävisi mahdottomaksi.

Emma Luukkala: Todisteet, puuvärikynä seinään. Kuva: Anni Tuomi

Yritän hahmottaa muotoa Luukkalan valtavasta seinään puuvärikynillä piirretystä, ornamentin ja tapetinkaltaisesta teoksesta Todisteet. Pienet piirustukset ovat jonkinlaisia "epämuotoja", ne esittävät jotain, mutten ymmärrä mitä. Kokonaisuutena ne muodostavat päässäni sarjan erilaisia kysymyksiä niiden alkuperästä ja tarkoituksista. Aina kun olen saamassa langanpäästä kiinni, se karkaakin käsistäni. Luukkala itse toteaa niiden olevan eräänlaisia maanisesti kerättyjä johtolankoja ja todisteita, joista jokainen liittyy toisiinsa ja jokainen on yhtä tärkeä.

Luukkala inspiroitui näyttelyä tehdessään sanasta sublime. Se suomentuu vapaasti ylvääksi ja suureksi, jota taiteilija sitten käsitteleekin vastakohtien, kuten arkisen ja kömpelön, sekä erilaisten yhdistelmien kautta. Seinillä on jotain suurta ja jumalallista, sekä samalla pientä, ihmisen versiota samasta aiheesta.

Luukkala vaikuttaa taiteilijana olevan kovin avoin uusille kokeiluille, kuulen hänen muun muassa puhuvan hyttysverkon käyttämisestä suurissa syanotypioissaan. Lisäksi hän on lähestynyt tätä näyttelyä maalaten inhokkivärillään sinisellä.

"Sukelsin siniseen. Huomasin että mun ei tarvi tykätä siitä, voin silti ihailla. Jotenkin aloin reagoimaan siihen, ja löysin itselle uusia värejä, sen jälkeen aloin löytämään viivaa."

Lisäksi on huomionarvoista, että Luukkala on pyytänyt runoilija Henrik Pathiranea kirjoittamaan teoksistaan. Tämä tulos on nähtävillä näyttelytekstissä. Teksti soljuu ja poukkoilee, eikä päästä kiinnittymään, ja kuvaileekin täten teoksia onnistuneesti.

Luukkalan maalauksia. Kuva: Anni Tuomi

"Armi on niin ihana. Armi on niin välitön ja tukee kaikkia ja se on mun mielestä vaan ihan nerokas tossa sen työskentelyssä. Että se ei välitä siitä mikä on cool, se ei kuulu sen sanavarastoon. Että meenkö jotenkin jonkun trendin mukaan. Opin häneltä koko ajan elämästä ja kaikesta."
- Emma Luukkala


Armi Teva on tehnyt näyttelyyn keramiikasta ja silikonista valmistettuja eriskummallisia maskeja ja moniosaisen teoksen Konmaarit. Se sisältää kaikkea kissatarroista ja erikoisista pikku esineistä silikonisiin rönsyileviin värikkäisiin osasiin, joita haluaisin silittää, sillä haluaisin tietää miltä materiaali tuntuu. Se näyttää karkkinauhalta. Se voisi maistua hyvältä. Kirpeältä ja pirskahtelevalta.

Naurahtelen pienille kissatarroille, joita putkahtelee esiin Konmaarit -teoksen lomasta. Huudahtelen ääneen miten söpöjä ne ovat, mutta haluaisin keskittyä olennaiseen. Teoksen nimi jo kertoo, mitä käsitellään, ja pienet silikonista muovaillut esineet, jotka eivät välttämättä muodosta mitään esittävää, ovat kaikessa värikylläisyydessään suorastaan yliampuvan häikäilemättömiä. Kokonaisuus on samalla niin irvokasta, mutta nautinnollista koettavaa.

Teva on näyttelytekstikseen valinnut Oprah Winfreyn sitaatin "Create the highest, grandest vision possible for your life, because you become what you believe." Tätä pohtiessani katson seinältä irvisteleviä eriskummallisia kasvoja, joiden emootiot ovat käsinkosketeltavissa ja todella läsnä.

Armi Teva: Full glam maskit, keramiikka, silikoni

Yhdessä taiteilijoiden teokset toimivat galleriatilassa kuin unelma. Tevan huoneessa tapahtuu ja räiskyy niin paljon, että vastapainona Luukkala jollain lailla rauhottaa. Kuitenkin naisten teokset ovat mielestäni yhtä voimakkaita.

"Armin työt on enemmän kirkuvia ja äänekkäämpiä ja mun rauhallisempia ja hiljasempia. Näissä yhdistyy eniten piirtäminen ja viiva. Ja teema toteutuu molemmilla, Armilla on jotenkin sellainen ajatuskierre, jossa pitäisi tehdä itsestään jotenkin parempi ihminen. Mulla on ehkä se sama teema, mutta intuitiivisemmalla tavalla. Mun maalaukset on vastauksia joita oon löytänyt, vaikka se kysymys on edelleen vähän epäselvä. Ajatus "löydän vastauksia kysymyksiin, joita en vielä tiedä" on ollut mulla lähtökohtana. Lopulta huomaa että nämä täydentävät toisiaan vaikka ovat tosi erilaisia. Teema on vahva vaikkei se ole mitenkään rautalangasta väännetty", Emma Luukkala toteaa.Armi Teva ja Emma Luukkala: Päähänpinttymä
26.5.-18.6.2017
Myymälä2, Uudenmaankatu 23 F, Helsinki


Armi Tevan ja Emma Luukkalan kotisivut
CARGO COLLECTIVE, INC. LOS ANGELES, CALIF. 90039—3414