Olavi Louhivuori loihti voimakkaan äänimaiseman säkkipimeään


24.4.2018

Kiasma-teatteri kuhisee perjantaina odottavan yleisön supinasta. Joku kuiskaa toisia olemaan hiljaa salin pimentyessä hiljalleen säkkipimeäksi. On aivan sama pitääkö silmiään kiinni vai auki, näky on tismalleen sama. Hiljalleen silmät tottuvat pimeään, mutta silloin kaukaa alkaa kumpuamaan hiljainen pauke. Se tuntuu samalta, kuin Tarussa Sormusten Herrasta Pippin tönäisee vanhan kallon kaivokuiluun – jostain alkaa kumuamaan hiljalleen voimistuva pauke. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään Tolkienin satuun viittaava tapahtuma, vaan muusikko Olavi Louhivuoren konsertti.

Esitys on ensimmäinen Kiasma-teatterin uudesta Pimeä konsertti -sarjasta. Pimeässä aistit heräävät uudella tapaa eloon. Kun ei voi nähdä, muut aistit terästyvät. Haluaa kuulla pienimmänkin rummun kilahduksen. Musiikki laajenee kokonaiseksi äänimaisemaksi, joka peittää alleen, ympäröi joka suunnasta ja punoo ympärille sakean verkon. Musiikki muuttuu puhtaaksi tunteeksi, se soljuu sisään jokaisesta ihohuokosesta ja täyttää kaiken minkä voi. Sanoinkuvaamattoman hienoa, jännittävää, mutta samalla pelottavaa. Ääniaallot vyöryvät kohti sellaisella voimalla, joka jyrää alleen suurimmatkin esteet.

Takerrun poikaystäväni kainaloon, meitä kumpaakin pelottaa suunnattomasti. Tuntuu, kuin olisi painajaisessaan, takaa-ajokohtauksessa synkässä läpipääsemättömässä metsässä, jossa neulaset tunkeutuvat iholle vaatteiden läpi. Tuntuu, kuin musiikki ajaisi takaa. Salissa tunnelma on tiivis,  muutkin reagoivat ehkä musiikkiin samoin. Silmät haluavat niin kovasti nähdä, pimeä sekoittaa pään. Ei enää tiedä vuorokaudenajasta, ajantaju on mennyt pois päältä.

Vähitellen alkaa erottaa joillain valkoisia vaatteita ja vaaleita hiuksia, tunne muuttuu vielä aavemaisemmaksi. Musiikki poukkoilee seinistä ja kilkahtelee, nipistelee vähän ihoa. Äänisuunnittelija Tuukka Tervo on tärkeä osa konserttia, sillä kaiut ja äänen kuuluminen ympäri salia ovat pitkälti hänen ansiotaan. Voimakas jyske tuntuu siltä, kuin makaisi junaradan vieressä pikajunan mennessä ohitse. Vähitellen kovat äänet vaihtuvat kliksahduksiin, pehmeämpään kuvioon ja helpompaan tilaan hengittää. Tältä kuulostaisi tähtitaivaan katselu.

Olavi Louhivuori. Kuva: Tero Ahonen

Sitten kaikki loppuu. Joku yleisöstä kuorsaa, mutta herää varmasti voimakkaisiin aplodeihin. Harvoin konserteissa pääsee kulkemaan tällaista matkaa oman mielensä sisään. Louhivuori loihtii esiin värejä ja rytmejä, joihin valoisassa salissa olisi kenties vaikea pystyä. Tämä oli ainutlaatuinen elämys.Kiasma-teatteri järjestää Pimeä konsertti -teemaisen konserttisarjan, jonka ensimmäisenä taiteilijana kuultu Olavi Louhivuori (s. 1981) on suomalainen jazzrumpali ja -säveltäjä. Hän johtaa vuonna 2003 perustettua Oddarrang -yhtyettä ja soittaa tämän lisäksi useissa muissa yhtyeissä. Louhivuori on julkaissut myös kaksi sooloalbumia.

Toinen osa Pimeä konsertti -sarjaa kuullaan  26.10., jolloin esiintymään tulee virolainen multitaiteilija Norman Orro projektillaan Music For Your Plants

CARGO COLLECTIVE, INC. LOS ANGELES, CALIF. 90039—3414