Rikollisia pyrkimyksiä ja punaviiniä


20.7.2017

Jo aiemmin hehkuttamani Tenho Restobar on saanut mitä parhaimman naapurin. Aivan parin korttelin päässä Harjukadulla sijaitsee pieni ja intiimi elokuvateatteri Riviera. Nettisivun tiedoissa kerrotaan heti alkajaisiksi näin:

Riviera — elämän parhaita juttuja
Hollywood-action ja keskiolut. Tai hyvä lager. Ainakin lasi punkkua ja arthousea. Elämänmakuista draamaa ja tarpeeksi kuivaa valkkaria.

Riviera on elokuvateatteri, jossa voi juoda elokuvasta nauttiessaan vaikkapa lasillisen viiniä. Kyseessä on sellainen yhdistelmä että lievästi ilmaistuna ottaa päähän, että kävin kokemassa sen vasta tämän viikon tiistaina. Moni tuttu oli kehunut paikkaa sekä sanellut erityiskiitoksia drinkkilistasta, mutta silti ehti vierähtää hyvä tovi ennen kuin astuin sisään tähän kalliolaiseen helmeen.

Syy juuri tämän ajankohdan valitsemiselle oli vielä elokuun puoliväliin jatkuva filmifestivaali Kallio Noir. Festivaali on ollut käynnissä jo pari viikkoa, mutta en ehtinyt varaamaan lippuja ajoissa aiempiin näytöksiin ja onnistuin täten missaamaan koko Tarantino -teemaviikon sekä sitä seuranneen Rakkaus repii -viikon. Tämä viikko kuluu Rivierassa rikollisten pyrkimysten parissa. Tiistaina vuorossa oli David Lynchinkulttiklassikko Blue Velvet. Virheestä oppineena varasin Blue Velvetin liput kaksi viikkoa ennen näytöstä ja sain vielä aivan loistavat istumapaikatkin.


Kallio Noir on jaettu kuuteen teemaviikkoon, joista eletään nyt kolmatta. Jäljellä on vielä Matkalla muutokseen, Mafian otteessa sekä Flow Festival, joista jokaisen aikana näytetään yksi elokuva kuutena päivänä viikossa, maanantaista lauantaihin. Elokuvaesityksiä on kaksi päivässä, ja tällä hetkellä niihin on vielä hyvin vapaita paikkoja. Jopa tämänpäiväiseen ja huomiseen elokuvaan saattaa vielä löytyä lippu tai pari. Tosin tiistainakin sali oli täynnä, joten kannattaa toimia nyt heti. Sellaiset nimet kuin Mika KaurismäkiPirjo HonkasaloDome KarukoskiAku LouhimiesZaida Bergroth ja Iris Olsson esittelevät valkokankaalla joka ilta kyseisen teemaviikon. Elokuvaillat huipentuvat Rivieran baarin puolella perjantaisin DJ-setteihin ja lauantaisin live-esityksiin.

Testasimme siskoni kanssa kummatkin erilaisen drinkin ja nautimme niistä viimeiseen siemaukseen. Ei niitä turhaan oltu minulle kehuttu. Oli erikoista mennä tilaamaan vielä viiniä jo salissa istuessamme, eihän sellaista missään muualla Suomessa ole päässyt kokemaan. Olimme varanneet salista kahdenistuttavan sohvan, jonka keskellä oli pieni pöytä leffaherkuille. Salissa on sohvien lisäksi erilaisia istuinmahdollisuuksia, yksittäisiä suuria nojatuoleja sekä pöytäryhmiä muutaman hengen porukalle.

Totesimme molemmat tulevamme Rivieraan vielä treffeille. Punasamettiset, valtavat ja yksityisyyttä antavat sohvat sopivat leffatreffeille täydellisesti. Tunnelma on täysin erilainen kuin Finnkinojen monipaikkaisissa saleissa ja riveissä. Rivierassa saa leffatreffeihin kaivattavaa intiimiyttä. Muutenkin koko konsepti on täydellinen deittejä varten, voi tulla istumaan jo ennen elokuvan alkua drinkeillä ja sitten suunnata leffaan. Tai tulla pelkästään drinkeille – mielestäni jokaisen olisi käytävä testaamassa niitä! Mutta juuri näistä eri istumaratkaisuista johtuen leffaan voi tulla aivan hyvin yksinkin. Itse ainakin aion vielä valloittaa ihan oman nojatuolin, nautinhan myös yksin leffaan menosta suuresti.


Rivieran terassilla ja baarissa tarjoillaan cocktaileja, panimotuotteita, viinejä, väkeviä, virvoitusjuomia ja kuumia juomia. Terassi ja baari ovat auki päivittäin kello neljästä eteenpäin. Elokuvasalissa on vaihtuva kolmen sormisyötävän menu. Salin tarjoilu alkaa näytöslippuun merkittynä aikana ja jatkuu itsepalveluna läpi esityksen. Kallio Noirin aikana teemaviikkoihin on sovellettu kuhunkin teemaan sopivat menut. Vaikka listalta löytyi monenlaista pientä syötävää, pitäydyimme vasta aterialla käyneinä tällä kertaa vain popcorneissa, kuitenkin hieman kaihoisasti toisten lautasia katsellen. Jääpähän jotain uutta testattavaa sitten ensi kerrallekin.

Kallio Noirista löytyy jokaiselle jotain katsottavaa teemaviikkojen ansiosta. Illan hintakin on itse päätettävissä: mikäli ei halua syödä ja juoda samalla, elokuvalipun hinta on ainoastaan kympin. Toivon, että tämä suhteellisen tuore kalliolainen tuttavuus pysyy paikallaan vielä pitkään. SIinä on jotain vanhan ajan glamouria ja samalla jotain käsittämättömän freesiä, muttei liian urbaanissa hipsterhengessä. Rivieraa on turha lähteä kategorisoimaan, jokaiselle se kuitenkin on omanlaisensa kokemus. Siellä todella voi tapahtua elämän parhaita juttuja.Kuvat: Nelli Jäntti-Tuominen, Anni Tuomi


CARGO COLLECTIVE, INC. LOS ANGELES, CALIF. 90039—3414