Runousaamiainen


2.3.2017

Heräsin tänään 7:15 lähteäkseni kuuntelemaan runoja Bulevardin Kahvisalonkiin. Olin päätynyt edellisyönä laulamaan karaokea aamukolmeen, joten luonnollisesti esitin itselleni herätyskellon soidessa kysymyksen siitä (että miksi lähdin laulamaan) että pitäiskö vaan skipata runot. Onneksi en tehnyt sitä. Kävelin Punavuoren halki ja onneksi myös valitsin kävelyn, sillä toimituksemme toinen osapuoli Laura jäi jumiin joukkoliikenteeseen, kuten ilmeisesti myös yksi tapahtuman runoilijoista, Miki Liukkonen.

Miksi kuvataiteilija nousee runojen takia kukonlaulun aikaan, ja mikä edes on tämä tällainen tapahtuma? Facebook-tapahtuman infoteksti kertoo paremmin kuin minä tässä olotilassa:

"Runousaamiainen sai alkunsa muusikko Tommy Lindgrenin sanaleikistä ja kasvoi hetkessä kustantaja Anna-Riikka Carlsonin Facebook-seinällä runon voimasta innostuneiden liikkeeksi. Muutamassa päivässä järjestettiin esimmäinen runousaamiainen Bulevardin kahvisalongissa, minne kymmenet ihmiset kokontuivat nauttimaan aamiaisesta ja kahdeksan runoilijan esityksistä. Ajatuksena on, että kuka tahansa voi järjestää runousaamiaisen kahvilassa, kotona, työpaikalla, missä vaan.

Kahvisalongin runousaamiaiselle on vapaa pääsy, kukin ostaa oman aamupalansa ja saa kuulla runoutta melkein tunnin. Tilaisuudessa kerätään vapaaehtoinen osallistumismaksu, jolla katetaan runoilijoiden esiintymispalkkiot.

Tilaisuuden juontaa Suuri hesalainen kirjakerho -ohjelman toimittaja Taru Torikka.
Rukoukset ja maailmanpolitiikka jäävät muihin tilaisuuksiin, tämä aamiainen keskittyy runouteen, hyvään kahviin ja toistemme seuraan."


Tämä oli toinen järjestetty Runousaamiainen, ja toivon kovasti näiden jatkuvan. Koska mikä sen parempaa kuin yhdistää kahvila-aamiainen ja runot, etenkin runoilijoiden itsensä tulkitsemina. Suoranaista luksusta, sanoisin. Tämänaamuinen kattaus koostui erittäin kiinnostavista runoilijoista. Ääneen pääsivät Johanna Venho, Pauliina Haasjoki, Jukka Viikilä, Timo Salo ja Miki Liukkonen. Venhoa ja Liukkosta olen lukenut aiemminkin, ja luen jatkossakin - sorruinhan maailman kirjanpäivän kunniaksi ja aamuisesta erittäin inspiroituneena ostamaan jälkimmäiseltä kirjan.

Runousaamiaisia tarvitaan tähän maailmaan lisää, siitä olen ehdottoman varma. Kevään mittaan on suunnitteilla vielä ainakin kaksi tapahtumaa, ja onneksi niitä voi myös järjestää itse! Lisätietoja varten ohjaan sinut suoraan Facebookin puolelle.

Onneksi en jäänyt nukkumaan vaan aloitin päiväni uppoutumalla runojen maailmoihin ja irrottauduin omista ajatuksistani täysin. Varsinaista mindfulnessia. Myös Lauralle jäi kovin inspiroitunut olo loppupäiväksi. Proosallinen pohdiskelu sikseen, katsotaan seuraavaksi kuva aamiaisestani:

Ihan huikea. 6/5..
CARGO COLLECTIVE, INC. LOS ANGELES, CALIF. 90039—3414